Gilla denna sida

Frälsarkransen. Via Sacra. Pearls of Life.

Frälsarkransen i storformat har nu skapats i Linköpings domkyrka! "En träningsrunda för själen" -Martin Lönnebo.

Invigningen skedde 28 och 29 mars 2015,

Frälsarkransen och dess pärlor är den moderna pilgrimens redskap på den svåraste av alla resor – den som går inåt.

Konstnärligt utformade glaspärlor och huggen text har placerats i golvet i arton stenkuber nedsänkta i golvet. Sjutton enheter är 30x30 centimeter och en är 40 x 40 centimeter.
Följ VIA SACRA, den heliga vägen, runt bland pärlorna i Domkyrkan. Vandringen är 180 meter lång och består av två bronsplattor och arton pärlor. Vandringen börjar vid Silverträdet, Livets träd.

I Bokbordet finns en textfolder att köpa med Martin Lönnebos meditativa texter till rundvandringen. Behållningen av försäljningen går till Jonas Lönnebos fond (IM) för verksamheter för barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar.

Installationen är ett samarbete mellan Borghamns stenförädling AB och Reijmyre glasbruk, två starka kulturbärare som i samarbete med Martin Lönnebo, formgivare Margareta Hennix och stenhuggare Stefan Gullberg har skapat den estetiskt och tankegivande Frälsarkransen - en pilgrimsvandring i kyrkorummet. Mötet mellan glaskonst, kalksten och de poetiska texterna skapar en vacker och meditativ vandring i kyrkorummet och blir ännu ett tillskott i Linköpings domkyrkas rikt utsmyckade kyrkorum.

Att Frälsarkransens text i stenkuberna ser ut som den gör är en del av det konstnärliga uttrycket kring pärla, text, stenkub och textens utformning som formgivaren Margareta Hennix valt att göra. Att leka med textens form och storlek, att blanda gemener och versaler och att inte ha med skiljetecken är en fullt medveten tanke hos formgivaren Margareta Hennix, som ville ge texten ett helt eget, modernt uttryck som inte återfinns i andra typsnitt och bryter av mot de huggna bokstäverna i gravstenarna runt omkring.

Under 2015 firar Frälsarkransen 20 år!   Frälsarkransen skapades 1995 av biskop emeritus Martin Lönnebo, som ett modernt radband med arton pärlor i olika färger och med olika betydelser för egna tankar, känslor och egen bön.  Gudspärlan, doppärlan, bekymmerslöshetspärlan, kärlekspärlorna …Martin Lönnebo väljer att från och med 2015 lyfta in en grön nyans i en av Hemlighetspärlorna i Frälsarkransen. Den uppdaterade Hemlighetspärlan blir permanent och ska påminna om diakonin och medmänskligheten, om naturen och miljön. Frälsarkransen är idag spridd över hela världen!

FAKTAFOLDER om Via Sacra - Frälsarkransen i Domkyrkan

Via Sacra, Pearls of Life. In English.

Mer information om Frälsarkransens pärlor: www.fralsarkransen.se (Verbum)   Intervju med Martin Lönnebo

Frälsarkransmeditation, en Frälsarkransvandring i andaktsform, är det varannan onsdag kl. 17.30 i Domkyrkan. Se startsidans kalender för mer information.
Vi har inte särskilda guidningar om bara Via Sacra / Frälsarkransen men i mån av tid kan vi erbjuda en grupp en Frälsarkransmeditation. Kontakta Malin Brown, malin.brown@svenskakyrkan.se för bokning!

Projektgrupp

Skapare av Frälsarkransen och dess texter: Martin Lönnebo
Formgivare glas och text: Margareta Hennix
Stenarbete: Stefan Gullberg
Ljus: Caj Baca och William Wenner
Idén med nedsänkta kuber: Klockare Pierre Hagberg
Fastighetschef Gunnar Forsberg
Domprost Peter Lundborf
Samordning och presentationsmaterial mm: Domkyrkointendent Ulrika Sköld
Projektledare: Åse Berglund

Frälsarkransen i toner, nyskriven musik av domkyrkoorganist Lars Åberg,inspelad på skiva med Domkyrkans Kammarkör under ledning av Jörgen Ralphsson. Cd och och nothäfte finns i Bokbordet.

Frälsarkransen i Linköpings domkyrka är finansierad med stöd av ”Stiftelsen Professor B. Risbergs donationsfond”.

Martin Lönnebo säger:
"Börja, som alltid, med den gyllene Gudspärlan och säg
Du är gränslös. Du är nära. Du är ljus och jag är din.
Be Herrens bön (Fader vår/Vår fader). Välj sedan den pärla du bäst
behöver för den stunden. Har du bekymmer väljer du Bekymmerslöshetspärlan,
för förbönens skull tar du Offerpärlan (en av de två
Kärlekspärlorna).
Och så de tre Hemlighetspärlorna. Därpå griper du
Tystnadspärlan. Du sitter nu i frid på bänken vid nådens hav – så länge
du har tid och lust. Du kommer alltmer att älska dessa tystnadens
pärlor. De talar mer än ord. Bönen närmar sig kontemplationen. Du
avslutar din andakt genom att åter gripa om Gudspärlan. Du läser den
stora välsignelsen som har lyst över människor i mer än tusen år.
När du vill bedja med Frälsarkransen, så kan du faktiskt glömma alla
mina råd. Frälsarkransen och du kommer att finna er egen väg."
Må Gud välsigna och bevara dig,
Martin Lönnebo