Till dig som gått ur Svenska kyrkan

Viktig information till dig som inte tillhör Svenska kyrkan

Alla i Sverige betalar en årlig begravningsavgift. Den som inte tillhör Svenska kyrkan betalar denna avgift via kommunalskatten. Det innebär att alla har möjlighet att få ordna avsked/begravningsakt i kapell som oftast finns i anslutning till begravningsplatserna utan kostnad för lokalen. Även gravsättningen är utan kostnad.

Av och till händer det att anhöriga inte har kännedom om att den som avlidit inte tillhör Svenska kyrkan. De anhöriga blir då oftast bestörta över att inte få begravningsakt enligt Svenska kyrkans ordning och inte heller tillgång till någon av våra kyrkor. Ofta har de i sorgen svårt att förstå att vi självklart respekterar ett utträde på samma sätt som man respekterar ett testamente. Respekten för den avlidnes vilja kräver att vi säger nej till kyrklig begravningsakt.

För anhöriga är det en stor hjälp om det finns en skriftlig anvisning om hur man önskar att en eventuell begravningsakt skall utformas. En hjälp härvidlag är böcker som finns i bokhandeln. Man kan också vända sig till någon begravningsbyrå för att få information om hur ett avsked kan utformas. Det bör tilläggas att det inte är nödvändigt att ordna någon särskild akt för avsked, däremot kan det rekommenderas med tanke på de anhöriga som genom en avskedsakt får hjälp att bära sorgen och saknaden. För den som tillhör något annat samfund är det självklart naturligt att vända sig dit för att få hjälp med begravningsakten.

Domkyrkoförsamlingen